Napelem

Érvek a napelemes beruházás mellett

 • Függetlenség az energiaszolgáltatótól és az évente növekedő ártól.
 • A Villamos Energia Törvény kötelezi az áramszolgáltatót a megtermelt energia átvételére, így a hálózat akár akkumulátorként, akár átvevőként használható.
 • Korlátlan növekedési lehetőség: a napenergia emberi léptékkel mérve kimeríthetetlen, a telepített rendszer kapacitása jellemzően a rendelkezésre álló felület nagyságáig növelhető.
 • A kihasználatlan felületek hasznosíthatók általa, ezzel az ingatlan felértékelődik.
 • Környezetbarát technológia, amit időről időre pályázati lehetőségekkel és kedvezményes hitelforrásokkal támogat az állam, a kereskedelmi bankok.
 • Bárhol telepíthető a környezeti adottságok és hatások figyelembevételével - erről részletesen olvashat a tervezés és telepítés menüpontban. 
 • A rendszer nem igényel karbantartást, fix rendszernél nincsenek mozgó alkatrészek, nem kell számolnunk további rejtett üzemeltetési költségekkel.
 • A villamos-energia nem tárolható, de univerzális energia, aminek sok felhasználási területe van egy háztartásban.
 • A modulok leadott teljesítménye jól prognosztizálható a meteorológiai megfigyelések és működésmód ismeretében, így a megtérülés és a haszon előre ismert.
 • A panelek jellemzően min. 25 év gyártói teljesítmény-garanciával rendelkeznek, ami - bár a hatásfokuk csökken, - azt jelenti, akkor még legalább 80%-os szinten termelnek; éllettartamuk minimum 30 év.
 • A gazdasági válság és a termelés jelentős részének Távol-Keletre történő telepítése következtében a panelárak rohamosan esnek, így egyre rövidebb idő alatt megtérül beruházásunk, ami a teljes életciklusa töredék része.
 • Egy saját erőmű erősíti bennünk az energiatudatos gondolkodást, ami jó hatással van fogyasztói szokásainkra.

Napelemes rendszerek telepítéséhez szükséges termékek

Néhány technikai adat a napelemes rendszerekről és azok tartozékairól. A fotoelektromos jelenséget kihasználó napelemes technológia több évtizedes múltra tekint vissza, ennek megfelelően többféle irányban történt és történik napjainkban is a napelemek fejlesztése, néhány példa:

  előnyök hátrányok
Monokristályos · legjobb hatásfok: 15-18%
· 20-25 év teljesítmény garancia
· árnyékra érzékeny
· hőre érzékeny
Polikristályos · olcsóbb, mint a monokristályos 
· 13-16% hatásfok
· 20-25 év teljesítmény garancia
· árnyékra érzékeny
· hőre érzékeny
Vékonyréteg (amorf) · hatásfok: 6-8%
· legjobb ár/teljesítmény arány
· 20 év garancia
· kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra
· szórt fényt jól hasznosítja
· nagy felület szükséges ugyanazon teljesítmény előállításához
· rövidebb élettartam
Hibrid (mono és amorf) · hatásfok: 17-21%
· hőre kevésbé érzékeny
· legjobb teljesítmény/m2 arány
· a legköltségesebb

Cégünk elsősorban hosszú garanciális időszakkal rendelkező és kiváló referenciákkal bíró gyártók (pl. Kyocera) által szállított, polikristályos modulokat használ fel a kivitelezés során, ügyfeleink kifejezett kérésére azonban a kívánt panellel dolgozunk.
A rendszerünk kapacitásának megfelelő inverter kiválasztásánál egy külső szabályozásbeli tényezőt kell figyelembe venni: a hazai áramszolgáltatók a német SMA cég eszközeit honosítottnak tekintik (TÜV-MEEI minősítés), így ezek beépítése szükséges, amennyiben hálózat-vezérelt rendszert tervezünk. 
Az inverterek lehetnek 1 vagy 3 fázisra táplálók az igény és a teljesítmény függvényében. Több 10kW kapacitású erőmű esetén a tömeges párhuzamos kapcsolásuk is megszokott; ez azért is kedvező, mert a jövőbeni rendszerbővítés során a meglévő invertert nem kell lecserélnünk, csak kiegészíteni további példányokkal. 

Az inverter működési mechanizmusa úgy van kialakítva, hogy folyamatosan keresse a napelemek maximális teljesítményét (munkapont-beállítás, MPP), így minden fény- és hőviszonyok közepette a legtöbbet nyerjük ki a napelem rendszerből. Az inverter tartalmaz egy beépített LCD kijelzőt (grafikus), melyen a pillanatnyi és a múlt időszak termelési adatai nyomon-követhetők. A hálózat- és érintésvédelemről az inverter számos belső védelmi funkciója gondolkodik, a napelemek galvanikus leválasztásához pedig beépített egyenáramú szakaszoló-kapcsolót is találunk. 
Napjainkban hozzászoktunk, hogy a legtöbb adat valós időben elérhető az íróasztalunkon; így van ez a naperőművünk esetén is. Az általunk alkalmazott inverterek lehetővé teszik, hogy az aktuális és a kumulált főbb villamos paraméterek egy kijelzőn elérhetőek legyenek számunkra Bluetooth kapcsolaton át. A program letöltése ingyenesen elérhető az www.sma.de honlapról.

A vezetékek és szerelési anyagok kiválasztásánál fontos, hogy az időtállóságot és a megbízhatóságot tegyük a középpontba; a gyakorlatban ezek passzív elemei a rendszernek, azonban kulcspozícióban vannak, ha az üzembiztonságot vagy az érintésvédelmet nézzük.

Hogyan telepíthetünk háztartási kiserőművet?

Egy napelemes rendszer építésénél az első szempont a megfelelő méretű rendszer tervezése. Ehhez szükségünk van az éves elhasznált KWh mennyiségére. A kialakításánál Magyarországon jelenleg nem éri meg a háztartás fogyasztásánál nagyobb méretű napelemes rendszer telepítése mert az áramot az áramszolgáltató nyomott áron veszi vissza, szemben számos nyugati országban használt visszavásárlási árnál. Tehát ha megvan az éves áramfogyasztásunk (ez egy normál családi háznál 4 fővel számolva 3500-4000 KWh) akkor kiválasztható, hogy mekkora rendszert kell telepítenünk.

A következő, hogy a Kitöltendő papírok közül a „Háztartási méretű kiserőmű igénybejelentés” formanyomtatványt kitöltjük és eljuttatjuk az EON hoz. ( A háztartási kiserőmű csatlakozás feltételei, a szükséges dokumentumok listája megtalálható az EON honlapján az alábbi webcímen: www.eon.hu/Haztartasi_Meretu_KisEromuvek) Természetesen ezt cégünk végzi ez már része az EON ügyintézésnek. Ezt az EON kb 1 hónap alatt elbírálja. Pozitív válasz esetén benyújtjuk a terveket, ezt tapasztalat szerint szintén kb 1 hónap után megérkezik a válasz a szolgáltatótól, hogy telepíthetjük a rendszert. A rendszer telepítése 1-2 nap.

Ezután készre jelentjük a rendszert és a szolgáltató 8 nap elteltével ingyenesen felszereli az ad-vesz óránkat. Ezután az áramszolgáltatónál lecsökkentjük, akár nullázzuk az áramszámlánkat és elkezdődik a folyamat amikor 1 évben egyszer leolvasásra kerül a termelt és a felhasznált KWh majd ezután következik az elszámolás. Amint látható az engedélyezési folyamat nehézkes és hosszú ezért érdemes időben elkezdeni a papír előkészületeket.

Elszámolás

Az elszámolás módjáról tudni kell, hogy elszámolási időszakonként történik. Oda kell figyelni a szerződéskötéskor, ilyen esetben kizárólag az éves elszámolást célszerű választani. Az éves elszámolásnál a nyári többlet és a téli nagyobb felhasználás akár ki is egyenlítheti egymást.
Ebben az esetben az E. On évente egyszer leolvassa a mérőt és ez alapján történik az elszámolás, amennyiben többet használtunk fel mint amit termeltünk akkor mi fizetünk az E On felé, amennyiben a termelésünk több akkor a többletet vagy elhasználjuk vagy az EOn kifizeti részünkre ezt a többletet, sajnos nyomott áron ezért erre ne törekedjünk.