Felületfűtés

Amíg egy hagyományos radiátoros fűtéshez 60°C-os vizet kell a kazánnak előállítania (általában erre van méretezve), addig egy felületfűtéshez elegendő 30°C -40°C-os víz is. Minél jobban szigetelünk annál kisebb hő-mérsékletű víz elegendő a megfelelő hőfok elérésére, természetesen ezzel rengeteg energiát tudunk megspórolni, a radiátoroshoz képest akár 30-35%-ot. A rendszer rendkívül nagy előnye még, hogy azokon a helyeken ahol ez szükséges nyáron hűtésre is alkalmas a rendszer. Egyrészt nem kell kiépíteni drágán egy komplett klímarendszert, valamint jelentős mennyiségű energiát is megspórolunk egy klímával történő hűtéssel szemben. Legyen célunk az alacsony üzemeltetési költség, hiszen az energiaárak a következő 10 évben sem fognak csökkenni, sőt a kiszolgáltatott piaci viszonyok miatt jelentős emelkedés várható.

A felületfűtés/-hűtési rendszereknél a legelterjedtebb a padló és a falfűtés (hűtés), kialakítását a REHAU termékein keresztül mutatjuk be.

Termikus komfortérzet: A padlófűtés/-hűtés rendszerek a padló-felület alacsony hőmérsékletének és a hőmérséklet egyenletes eloszlásának köszönhetően a sugárzással leadott energiával kellemes és komfortos hőérzetet biztosítva hűtenek és fűtenek. A hagyományos fűtési rendszerekkel szemben padlófűtésnél az ember és a helyiséget körülvevő felületek között sugárzási egyensúly alakul ki, így optimális komfortérzet érhető el.

Energiatakarékos: A nagyrészt sugárzással leadott energia miatt a radiátoros fűtéssel megegyező komfortérzet már lényegesen alacsonyabb helyiség-hőmérsékletnél is elérhető. A helyiség hőmérséklete 1-2°C-kal csökkenthető, ami éves szinten 3-6% energiamegtakarítást tesz lehetővé.

Allergiában szenvedőkre ártalmatlan: A padlófűtés/-hűtés rendszerek alacsony konvektív hőleadási hányada miatt a helyiség-levegőnek csak kismértékű áramlása alakul ki. A por cirkulációja és megpörkölődése már a múlté. Ez megkíméli a légutakat - nem csak az allergiában szenvedőkét.

Zavaró fűtőtestek nélküli helyiségek: A padlófűtés/-hűtés rendszerek:
  • - a helyiségek szabad berendezését teszik lehetővé ;
  • - az építészeknek nagy tervezési szabadságot adnak;
  • - csökkentik a sérülésveszélyt az óvodákban, iskolákban, kórházakban vagy az öregek otthonában.;


Környezetbarát: A padlófűtés/-hűtés rendszerek ideálisan kombinálhatók kondenzációs gázkazánokkal, hőszivattyúkkal vagy napkollektorokkal, mivel alacsony előremenő víz-hőmérséklet esetén is magas fűtőteljesítmény érhető el.
A REHAU falfűtésrendszerekkel a helyiségek falait termikusan aktiváljuk. A falfelületek fűtésre történő felhasználása több alacsony hőmérsékletű rendszermegoldást tesz lehetővé.

Ha a falfűtés/-hűtés rendszereket a padlófűtés/-hűtés rendszerekkel együtt alkalmazzuk, akkor kiegészítő radiátorokra nincs szükség – a felhasználó szabadon rendezheti be a helyiségeket. A szekrények és polcok helyét időben meg kell határozni.

 
Felhasználási területek: A felületfűtés/-hűtési rendszerek szinte minden épülettípusnál és felhasználási területen alkalmazhatók függetlenül attól, hogy a falfűtést a helyiség teljes fűtésére, vagy csak alap- ill. csúcsigények fedezésére alkalmazzák. A kivitelezés lehet száraz vagy nedves fektetésű rendszer